marți, 6 ianuarie 2015

Sărbătoarea Naşterii Domnului continuă să fie un subiect de dispută în Republica Moldova. Salvați tradiția de 7 ianuarie. Despre corectitudinea ei...

Sărbătoarea Naşterii Domnului continuă să fie un subiect de dispută în Republica Moldova, fiind marcată de unii creştini la 25 decembrie, iar de alţii – la 7 ianuarie. Preşedintele Asociaţiei "PRO Ortodoxia", Ghenadie Valuţa, este de părere că sărbătoarea Naşterii Domnului s-a transformat într-un "colhoz de sărbători".


"Ce facem noi din Naşterea Domnului? Un colhoz de sărbători. Nu este cumva o denigrare? Este în pericol supravieţuirea tradiţiei de 7 ianuarie. Cel mai corect mod de prăznuire a Naşterii Domnului este data de 7 ianuarie, conform stilului universal. Nu este corect stil vechi sau stil nou, la Dumnezeu nu există schimbare, este o constantă", a spus Valuţa.
De asemenea, acesta s-a arătat indignat de faptul că la 25 decembrie sărbătoarea capătă nuanţe comerciale, şi nu atât spirituale.
"Se simte o atmosferă distractivă şi comercială (oferte, reduceri), şi mai puţin se vorbeşte despre Naşterea Domnului. Se introduce prin metoda manipulării răsturnarea şi schimbarea viziunii despre Naşterea Domnului, ca mai târziu să fie abrogată".
Totodată, un membru al Asociaţiei "PRO Ortodoxia" a precizat că "Crăciunul este numele unui zeu păgân, de origine indo-europeană, zeul timpului şi al agriculturii, care era sărbătorit în noaptea de 25 decembrie. Este important să facem diferenţa, să nu sărbătorim acest zeu păgân, cum o făceau triburile geto-dacice, ci Naşterea Domnului". 
Realitatea.md aminteşte că creştinii de rit vechi sărbătoresc mâine, 7 ianuarie, Naşterea Domnului. 
                                                                                                                        http://www.realitatea.md

Un comentariu: