- Înalt Preasfinţite Stăpîne Vladimir, Înalt Preasfinţiţi şi Preasfinţiţi ierarhi !!! Anticipat ţinem să vă mulţumim pentru că aţi binevoit să vă plecaţi urechile şi să ne auziţi îngrijorările noastre... Neîncetat ne cerem iertare pentru unele incomodităţi sau situaţii neplăcute care au apărut în răstimpul celor două luni de protest continuu în faţa Mitropoliei Moldovei, nădăjduind că dolianţele noastre vor fi aprobate de d-tră spre slava sfintei noastre Biserici, iar situaţiile de acest gen nu se vor mai repeta.
Vă rugăm să nu fiţi indiferenţi faţă de durerea noastră comună! Este un moment crucial şi chiar istoric cînd putem contribui real la îmbunătăţirea situaţiei din Biserică. Dincolo de pesimismul sau radicalismul unora, doar nespriginirea d-tră poate fi principala vină în nereuşita noastră.
Dolianţele creştinilor
Cerinţe externe:
1.Elaborarea unei atitudini canonice din numele BOM faţă de cei ce promovează activ legi anticreştine, de sodomizare a ţării şi de subminare a valorilor noastre bimilenare, pornind de la declaraţia aceluiaşi sinod din 20 iunie, 2013 ( a se vedea anexa cu tema: „ Poziţia Bisericii faţă de propaganda homosexualităţii şi a celor ce o sprigină pe ea”) .
2.Formularea unei poziţii ortodoxe faţă de dimensiunea moral-socială a proiectului Integrării Europene şi evidenţierea elementelor sale anti-ordodoxe, ca astfel creştinii informaţi fiind, să se pregătească duhovniceşte pentru eventualele provocări ( a se vedea anexa cu tema: „ Poziţia Bisericii faţă de proiectul UE şi unele legi promovate în ţara noastră la aceeaşi solicitare”).
3.Neadmiterea sub nici o formă a implicării clerului în politică, în special a celor care vin cu propriile opinii ca din numele Bisericii şi astfel aduc sminteală multă credincioşilor ( a se vedea anexa cu tem: „ Poziţia Bisericii faţă de viaţa politică a ţării”).
4.Afirmarea poziţiei BOM faţă de problema stilului nou şi declanşarea unei campanii intensive pentru păstrarea/promovarea tradiţiei stilului vechi. ( a se vedea anexa cu tema: „ Poziţia BOM cu privire la hotărîrea parlamentului cu NR. 307, din 19.12.2013”).
5.Declanşarea sub egida Bisericii a unei ample campanii PRO-Familia şi elaborarea unui set de acţiuni care ar contracara diversele ameninţări la adresa ei. De exemplu:
- în fiecare parohie a comitetelor părinteşti şi informarea lor asupra problemelor cu care se confruntă familia de astăzi, mai ales pe fundalul integrării în UE.
- Centralizarea acestor comitete la nivel de blagocinie-mitropolie şi conlucrarea cu ele.
- Organizarea prin protopopiate a unor seminarii şi conferinţe PRO-Familie.
- Organizarea odată pe an în fiecare oraş eparhial, prin suprapunere cu săptămîna sodomiţilor, a unui miting pentru familie şi tradiţie, chiar în în piaţa mare a localităţii.
- Catehizarea tinerilor înainte de căsătorie, cu privire la păcatul divorţului, etc.
- Organizarea în lunile apropiate la nivel de Mitropolie , a unei conferinţe cu tema: “Biserica şi familia de astăzi în faţa provocărilor”
6. Reafirmarea şi aplicarea învăţăturii Sfinţilor Părinţi cu pivire la erezia ecumenistă ( a se vedea anexa cu tema: „ Poziţia sinodului BOM cu privire la problema ecumenismului”).
7. Implicarea mai activă a Bisericii în problemele ce ţin de moralitatea societăţii şi contracararea diverselor forme de propagare publică a imoralitaţii. Astfel Biserica ar trebui permanent să se expună critic faţă de multiplele forme de imoralitate propagată în public, pentru a menţine trează conştiinţa cetăţenilor cu privire la păcat. De exemplu:
Formularea adresării sinodale către conducerea ţării pentru revizuirea:
1. legii cu Nr. 180, care este votată deja în prima lectură şi care prevede excluderea noţiunilor de tată/mamă din legislaţia RM. Aici propunem susţinera sinodală a acţiunilor PS Petru din 24 iulie, la această temă şi delegarea lui din numele sinodului, la tratativele cu organele statale abilitate ( a se vedea anexa cu titlul: „ Adresarea sinodului pe marginea proiectului legii cu NR 180, votat deja în prima lectură”.
.2. Adresare sinodală către guvernare pentru revenirea la formula precedentă a art. 90 din Codul Contravenţional, care interzice practicarea altor relaţii pe teritoriul RM, decît cele tradiţionale bărbat/femeie (a se vedea anexa cu titlul: „Adresare pe marginea art. 90 din Codul Contrav. din 11.10.2013” .)
3. Adresarea Sinodală cître conducerea RM pe marginea unor dosare banale, intentate de către minorităţile sexuale unor creştini şi slujitori ai BOM. (a se vedea anexa cu tema:” Adresarea sinodului pe marginea cazurilor fregvente de intentare a dosarelor juridice din partea comunităţii LGBT, la adresa mai multor creştini şi slujitori ai Bisericii.
4. Adresări şi măsuri de împiedicare a paradelor homosexuale prin Moldova.
5. Coolaborarea mai strînsă cu CCA pentru neadmiterea propagării în presă a diverselor perversiuni ce distrug psihicul tinerii generaţii.
6. Expunerea critică faţă de nonvalorile ce fac furori de amploare în rîndul tineretului (ex. cazul cu transexualul de la Eurovision – Conchita)
7. Această şedinţă sinodală va fi încununată cu următorii trei paşi misionari:
a) o conferinţă generală în următoarele luni, la tema „ Biserica şi familia de astăzi în faţa provocărilor”; b) o pastorală adresată de sinod tuturor creştinilor. Pastorala se va citi în toate Bisericile din Moldova şi va conţine teme ce ţin de problematica duhovnicească a timpului în care trăim, inclusiv şi sinteza acestor normative aprobate de sinod (vezi anexa: „Pastorala sinodului BOM); c) toate deciziile vor fi tipărite în revista mitropolitană „ Altarul Credinţei” care va fi distribuită gratuit la toţi preoţii din Moldova.
Cerinţe interne:
1. Înăsprirea disciplinei în rîndul slujitorilor, prin aplicarea sancţiunilor corespunzătoare sfintelor canoane:
- la prima abatere preîntîmpinare, la a doua sancţionare conform canoanelor;
- purtarea hainei preoţeşti în societate, în special în parohiile unde se nevoiesc. Acest lucru va disciplina simţitor ţinuta preotului în rîndul mirenilor, iar pe creştini îi va apropia mai mult de Biserică;
- culturalizarea limbajului şi a vocabularului preoţilor. Sancţionarea limbajului necenzurat.
- stabilirea la nivel de blagocinie a unei „linii ferbinţi” cu un număr de telefon fix, unde creştinii să se poată adresa (de dorit numărul telefonic al preşedintelui comisiei disciplinare), în cazul unor neînţelegeri din parohie, care nu pot fi soluţionate la nivel local. Acest anunţ va fi afişat pe uşa bisericilor. La solicitarea creştinului, comisia disciplinară va interveni în problemele raportate de creştini, pentru a nu se extinde în afara localităţii, sau în mas-media, afectînd astfel imaginea Bisericii.
- Reactualizarea şi aprofundarea dimensiunii mistice a tainelor, în special a tainei spovedaniei şi binecuvîntarea preoţilor şi a mirenilor la o practicare mai fregventă ei. În privinţa preoţilor, spovedania să fie obligatorie pentru cel puţin cele patru posturi de peste an.
2.Identificarea problemelor cu care se confruntă Biserica şi slujitorii, şi elaborarea unui set de strategii şi programe rezolvitoare (Ex. Sectele, etc).
a) Identificarea numărului de confesiuni din fiecare parohie şi elaborarea-implimentarea la nivel de Mitropololie- blagocinie-parohie a unui plan antisectar format din diverse metode pastoral-misionare:
b) Organizarea unor conferinţe locale şi dezbateri publice la temă.
c) Organizarea anuală în jurul localităţii a cîtorva procesiuni publice „Drumul Crucii”.
d) Publicarea unor foi volante/ ziare cu tematici ce ţin de problematica localităţii, sau cu tematici catehetice, tematici misionare şi distribuirea lor prin toată localitatea.
3. Uniformizarea tipicului Bisericesc şi respectarea canonică a programului liturgic în toate Bisericile din ţară, pentru a elimina devierile tipiconale.
Binecuvîntarea tipăririi unui tipic complet şi introducerea penalităţii pentru cei ce vor devia de la el.
4. Aplicarea unui algoritm impozitar raţional pentru parohiile din cadrul Mitropoliei în funcţie de:
starea parohiei, b) numărul real de locuitori, cu excepţia migranţilor, c) membrii familiei preotului, etc.
5. Reorganizarea comisiei pentru admiterea la hirotonie, prin introducerea unui examen fix care ar recapitula cunoştinţele principalelor obiecte (dogmatica, liturgica, misiologia) şi a unor membri de remarcă duhovnicească (Păr. Vasilie Ciobanu, Costeşti, Ialoveni; Păr. Teodor Olăraş, Chişinău; Păr. Serghei Novac, Vărzăreşti, Nisporeni, etc) care ar selecta candidaţii.
6. Instituirea cursurilor obligatorii de perfecţionare a preoţilor o dată la doi ani la nivel mitropolitan şi o dată pe an la nivel de protopopiat, după modelul altor profiluri, pentru iradicarea analfabetismului. În acest sens:
a). Sinodul/protopopiatul va forma comisia de examinare care se va îngriji de activitatea didactică şi de conţinuturile care vor fi supuse examinării/evaluării.
b). Comisia sinodală va fi formată din reprezentanţi de remarcă intelectuală din fiecare eparhie.
c). La acest capitol devine obligatorie binecuvîntarea întrunirilor lunare a protopopiatelor şi dezbaterea unor tematici fixe, care la sfîrşit de an vor fi supuse evaluării. Această practică a tematicilor lunare deja se aplică în eparhia de Ungheni şi Nisporeni.
7.Elaborarea unui program misionar anual obligatoriu pentru toate protopopiatele şi parohiile, format din:
a) conferinţe şi seminarii în şcoli; b) activităţi de creaţie şi caritate; c) procesiuni publice „Drumul Crucii”; d) spriginirea în şcoli a obiectului „Religia”, inclusiv şi cu materiale didactice; e) binecuvîntarea întrunirilor lunare a protopopiatelor.
f). organizarea slujbelor misionare cu credincioşii parohiei, în mijlocul adunării protopopiatului şi a predicilor cu tematici care ar reieşi şi din problemele cu care se confruntă parohia; g) preoţilor li se va forma un dosar misionar, vor fi verificaţi cum activează şi în funcţie de fapte, vor fi remuneraţi de Mitropolit/Episcop.
8. Instituirea unei comisii intersinodale, formată din preoţi, mireni, şi ONG-uri ortodoxe active, care ar consulta soborniceşte şedinţele sinodului şi ar participa astfel mai activ la problemele din viaţa Bisericii, fără a se ajunge la neînţelegeri sau confruntări.
La cest capitol, membrii sinodului îşi vor propune pentru comisie cîte unu-doi candidaţi care vor reprezenta eparhia, apoi cîte 2-3 laici activişti din cuprinsul eparhiei şi cîte un reprezentant al asociaţiilor ortodoxe active.
9. Binecuvîntarea la nivel de întreagă Biserică, în timpil Sfintei Liturghii, a ecteniilor şi rugăciunilor corespunzătoare tuturor provocărilor timpului: a) pentru pace – binecuvîntată de Patriarhul Chiril, b) pentru unitate, stăpînire şi familie - binecuvîntată de Preasfinţitul Marchel şi însoţirea lor la vreme de maximă ameninţare, cu post şi acţiuni corespunzătoare ( vezi anexa cu titlul „ rugăciuni...”) .
10.Crearea unui grup de purtători oficiali ai cuvîntului Bisericii în raport cu cerinţele mass-media şi implicarea ei mai activă în dezbaterile publice cu tentă apologetică.
Propuneri de candidaţi: 1. Păr. Teodor Olăraş; 2. Păr. Severian Gheras; 3. Păr. Vitalie Şincari = reponsabili în presă de domeniul tematicilor apologetice şi 4.Egumena Epistimia Goncearov; 5. Păr. Octavian Moşin; 6. Păr. Nicolaie Ciobanu = responsabil de domeniul tematicilor liturgico-duhovniceşti. Altfel spus, fiecare va fi responsabil de compartimentele specifice capacităţilor sale.
11.Crearea unei comisii care ar supraveghea modul de implimentare a acestui program/ cerinţe.
Membrii comisiei. 1.PS. Marchel; 2. PS. Petru; 3.PS. Nicodim; 4. Păr. Ioan Grigoraş; 5. Păr. Serghei Novac; 6. Păr. Teodor Olăraş; 7. Protod. Ghenadie Valuţa (???).
12.Restabilirea singurei publicaţii lunare„ Altarul Credinţei” şi binecuvîntarea campaniei de colectare prin Biserici şi societate a fondurilor pentru un post TV ortodox, măcar dintru început , un post cîtuşi de modest. În acest sens: a) se va crea o comisie responsabilă din: 1. Preşedinte PS. Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, 2. Egumena Epistimia Gonciarov; 3. Arh. Siluan Şelaru; 4. Proca Iulian şi alţi jurnalişti ortodoxi; b) se va demara prin biseicii/ctitori, colecta de fonduri.
13.Verificarea canonicităţii slujbelor de exorcizare practicate prin mănăstiri.
- Comisia mitropolitană abilitată, va face cîteva inspecţii şi va asista la mănăstirile
unde se citesc asemenea rugăciuni, apoi va veni cu un raport către sinod. Abaterile vor fi sancţionate/ îndreptate, iar practicarea lor va fi racordată la tradiţia ortodoxă.
14. Sinodul BOM să deschidă un cont electronic al dolianţelor creştinilor pentru a ţine cont de pulsul vieţii creştinilor de zi cu zi şi pentru a spori transparenţa dicizională la nivel sinodal, iar întrunirile sale ordinare să fie obligatorii o dată pe simestru, asemenea celui patriarhal.
15. Asigurarea cu sprigin moral şi juridic pe lîngă instituţiile statale, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor care din motive religioase nu doresc să primească codul de identitate, sau paşaportul biometric, sau oişice alt sistem de supraveghere electronică.
16.Convocarea, conform statutului BOM, a Adunării Generale a Bisericii o dată la 2-4 ani, cu scopul consultării creştinilor şi a elaborării soborniceşti a unor decizii corespunzătoare provocărilor, care ar direcţiona activitatea sinodului şi ar întări Ortodoxia din RM;
- Fixarea timpului (lunii) de realizare a adunării.
- Fixarea locului AGBOM.
- Crearea echipei responsabile de organizare.
Autori: Păr. Ioan Grigoraș, R-ul Drochia, st. Cotova; Păr. Serghei Novac, sR-ul Nisporeni, st. Vărzărești; Păr. Veceslav Moraru, R-ul Telenești, st. Negureni; Diac. Ghenadie Valuța, R-ul Anenii Noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu