joi, 8 octombrie 2015

SAVATIE BAȘTOVOI despre ”TAXELE” și imaginea„ Bisericii. ”Milă voiesc, nu jertfă!”-spune Hristos. Responsabilitatea clerului pentru MÎNTUIREA credincioșilor...


1. în R. Moldova preoții nu sînt salarizați de la stat, nu au pensii și nu beneficiază de nici un fel de ajutor de la stat, sub nici o formă - nu există buget pentru culte.

2. Argumentul adus de unii despre bogăția Bisericii Române de pînă la secularizare e foarte bun, doar că el ridică întrebarea în ce condiții averea Bisericii s-a întors la stat și de ce familia regală și multe mii de oameni deposedați de averi în urma naționalizării și-au recăpătat averile prin lege, iar Biserica nu trebuie să o facă. Instituția Bisericii nu a fost deposedată de averi printr-un proces de judecată în care averile mănăstirilor și parohiilor bogate ar fi fost dovedite ca obținute ilegal - altfel spus, invocarea legalității (în cazul dat al plății impozitelor), în revolta față de Biserică nu este potrivit - a fost un abuz.

3. În ultima vreme BOR, dar și Mitropolia  cu scaun la Chișinău anunță tot felul de acte de caritate. E foarte bine asta. Dar cred că Biserica ar putea face un act de caritate emițînd un ordin prin care TOATE ÎNMORMÎNTĂRILE SĂ SE FACĂ FĂRĂ BANI. Măcar să moară degeaba săracii oameni, pentru că, pe lîngă durerea pierderii unei persoane apropiate, familiile suportă un stres financiar, de multe ori prea important, avînd în vedere sărăcia care domnește la noi, motiv pentru care tot mai multe revolte îndreptate împotriva Bisericii în urma înmormîntărilor.

Sînt multe a vorbi despre bani și sărăcie, dar orice vorbă trebuie spusă în așa fel ca să nu ne tulbure și mai tare sufletul, lucru care nu va contribui cu nimic la îndreptarea lumii.

Dacă o fi vreun preot care citește asta, spun doar atît: fiți ateni cum vă purtați la înmormîntări, căci atunci sufletele sînt sensibile și ușor de rănit. Fiți ca și cum ați înmormînta un prieten și aduceți-vă aminte că Hristos a plîns la înmormîntarea lui Lazăr, deși nu-i era rudă.

PS. GHENADIE VALUȚA
Da, este o problemă gravă, spre care a fost  atenționată conducerea Bisericii, ca în cadrul cerințelor noastre disciplinare, să se instituie un regulament oarecare. Totuși cea mai mare prostie e să încurci credința ta în care ai fost botezată, cu un om decăzut, dacă cu adevărat e așa. Azi mai sunt suficienți preoți buni, ca să ne împiedicăm de așa cazuri. Asta cum ai spăla copilul, și ai arunca la urmă apa murdară cu tot cu copil. Sigur că e pată rușinoasă peste Biserică, dar ce să faci cînd nu ai susținere în lupta pentru dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu