marți, 3 martie 2015

MITROPOLIA MOLDOVEI ignoră? IAR MITROPOLIA BASARABIEI susține! De ce Biserica, în special de Crăciun și de Paști, trebuie să se implice masiv în acțiuni de caritate?

   Înainte de Postul Mare, am reiterat personal o solicitare către Mitropolitul Vladimir ca să binecuvînteze în acest post, la nivel de întreagă Biserică, o campanie de caritate pentru creștinii nevoiași, deoarece este o datorie moral-sacramentală  la care ne obligă Hristos și va aduce imagine  Bisericii, în special Mitropoliei Moldovei,  într-un context cînd majoritatea o percep ca pe o frînă care se opune și critică păcatul, dar rareori propune ceva pozitiv.
  Mitropolitul mi-a spus că el face caritate în Catedrală, dîndu le copiilor cadouri de Crăciun și calendare la maturi.

   După puțin timp, eu iarăși am adresat o scrisoare Mitropolitului (vez-o mai jos), unde am invocat argumente solide pentru o asemenea acțiune mitropolitană. Dar deoarece Mitropolitul nu era pe loc, i-am înmînat și i-am explicat-o secretarului, părintelui Vadim Cheibaș, care nu sa cam lăsat etuziasmat.
  Ideea centrală era o acțiune de colectă cîtuși de simbolică de la toate parohiile, ca expresie a solidarității, care avea să culmineze cu un concert pashal la Sala cu Orgă, sau în fața Catedralei, unde să invităm corurile de elită din Biserică, artiști creștini și toți doritorii de a face o donație de Paști, inclusiv și politicieni, după care darurile ar fi fost înmînate persoanelor concrete.
  Spre regret,  ideea nici azi nu a fost auzită, deși postul deja a început. Totuși vom insista, poate și la poarta mitropoliei iarăși vom sta non-stop ca în vară, indiferent de amenințări... Asta e metoda extremală, cînd altfel nu se poate. Știm că majoritatea tac, iar ”cîinii” latră spunînd: iarăși aceștia caută probleme, iarăși stau la poartă! Da fraților, le căutăm!, pentru credință și apropiați... 
   Dar mă bucură mult faptul că Mitropolia Basarabiei a preluat ideea și aduce multe bucurii în post la oamenii nevoiași și mă scîrbește mult indiferența și critica  noastră... 
vezi lincul:   http://unimedia.info/stiri/Si-tu-poti-ajuta-un-om-nevoias--diaconia-lanseaza-campania-de-pasti---masa-bucuriei-89684.html 





Înalt Preasfinției Sale
Înalt Preasfințitului Vladimir
Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove

Cerere

   Luînd în considerare că virtutea milosteniei este una dintre cele mai solicitate de Sfînta Evanghelie în lucrarea mîntuirii omului, iar Biserica în decursul existenței sale a avut diverse forme și centre de caritate, solicităm binecuvîntarea d-tră pentru implicarea  ei  într-o amplă campanie de caritate, cu prilejul sărbătorilor Sfintelor Paști.
   Campania „UN DAR DIN INIMA TA PENTU CEL NECĂJIT” are ca scop să reînvieze această practică moral-sacramentală  într-un spirit unitar creștinesc, pentru a ușura  astfel greutățile mai multor semeni din mijlocul nostru și pentru a cultiva într-o societate tot mai secularizată, o imagine corectă despre Biserica lui Hristos.
   În acest sens, CAMPANIA DE  CARITATE A BOM, se va desfășura  în perioada Postului Mare pe mai multe etape:
1.     Vor fi selectați mai mulți nevoiași, bolnavi, familii cu mulți copii, etc.
2.     Campania va fi lansată public de Mitropolia Moldovei,  printr-o conferință de presă la începutul postului și de pe  amvonul Bisericii, pentru a încuraja populația  să  practice  mai  intensiv  virtutea milosteniei .
3.     Sinodul sau ierarhul locului vor lansa o pastorală cu tema: ” Postul și Milostenia – condiții spre înviere”, avînd un mesaj adecvat.
4.      Sub  cupola Mitropolia Moldovei, în a 3,4-a zi de după paști, va fi organizat un  Concert  Pascal  în fața Catdralei sau într-un local decent, cu participarea celor mai  notorii coruri,  formațiuni bisericești, artiști populari și cu invitarea reprezentanților diferitor domenii publice.
5.     La acest concert pascal de caritate se vor realiza niște colecte și se vor nominaliza beneficiarii ajutoarelor acumulate.

Cu stimă, diac. ghenadie Valuța





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu