joi, 30 iunie 2016

Situația după ultimele reforme din Mitropolia Moldovei. Propuneri pentru TRANSPARENȚĂ și EFICIENȚĂ...

După ultima ședință a Sinodului Bisericii Ortodoxe din 26.06.2016, mulți se așteaptă ca noile reforme din Biserică, prin regenerarea Sectoarelor Sinodale, să pornească simțitor carul misionar al Mitropoliei Moldovei. Acest lucru de demult se cere, luînd aminte la viteza alarmantă de secularizare a societății, în special de pe urma procesului integrării europene.

Astfel că din cele 12 sectoare sinodale, pînă astăzi doar 3,4 sectoare s-au pus serios pe picioare și s-au organizat cu un plan de scurtă/lungă durată și cu reprezentanți în teritoriu, însă celelalte deocamdată sînt pasive, adică nu oferă suportul așeptat solicitărilor și  nici nu sînt deschise spre o colaborare cu diverse inițiative. Altfel spus, frica de mimare vrea să se adeverească... Doar cei ce au activat înainte, activează și acum...
Totuși care este efectul ultimelor reforme, atunci cînd niște inițiative nobile propuse de nenumărate ori, pentru credință și Biserică, sînt tărăgănate inexplicabil? 
Acest lucru am încercat recent, dar fără succes, să aflu de la Mitropolitul Vladimir, întrucît doar el deține pîrghiile reale de obligare și schimbare în sistem. În rest sînt discuții fără rezultat.
De aceea acum mă simt nevoit iarăși să mă adresez public  Mitropolitului nostru, ca așa cum a și promis în una din discuțiile precedente, fiecare Sector Sinodal să-și aibă afișat pe pagina electronică  a Mitropoliei, planul programelor, invitațiilor și evenimentelor misionare de de scurtă/lungă durată, dînd dovadă de deschidere practică și colaborare reală cu inițiativele creștinilor.
Acest lucru va redescoperi sobornicitatea și va apropia simțitor Biserica de popor.

Cu smerenie, Diac. Ghenadie Valuța.



Un comentariu:

  1. http://3rm.info/publications/63384-ekumenicheskoy-vseeresi-ereticheskim-dokumentam-i-lzhesoboru-anafema-trizhdy.html

    RăspundețiȘtergere